We besteden ruim aandacht aan funerair erfgoed in en om kerken dit keer. Wie was Rombout Verhulst, vernieuwend maker van grafmonumenten – waarvan er in Stavenisse een dringend gerestaureerd moet worden? Wat is er gebeurd met de graven en skeletten in de Pieterskerk in Leiden? Wat zijn de vooruitzichten voor het kerkhof rond de Martinuskerk in Cuijk? Daar komen nog de omzwervingen bij van de stoffelijke resten van kloosterling Thomas a Kempis én van de resten van een grafmonument te zijner ere dat was gemaakt in het atelier van F.W. Mengelberg. Vereniging Begraafplaats Bergklooster ontfermde zich over de resten van dit monument en heeft een museum ingericht over Thomas.
De informatieve serie over het Hera-project dat onderzoek deed naar integratie en uitsluiting van minderheden op begraafplaatsen, wordt afgesloten met een overzichtsartikel. Christoph Jedan en Mariske Westendorp signaleren een aantal problemen en stellen oplossingen voor.
Tot slot: met ingang van nummer 1 van 2022 treedt Tjitske Zuiderbaan toe tot de redactie van Terebinth. Op pagina 2 stelt zij zich voor. Wij verwelkomen haar van harte.

Foto omslag: Gedenksteen voor Thomas a Kempis op Bergklooster, naar ontwerp van Pierre Cuypers. Linksonder is nog juist Thomas’ kop in beeld. Foto's Bert Pierik
Inhoud
2 Van de voorzitter en Varia
3 Mens & plek: Frits Scholten
4 Rijksmuseumconservator Frits Scholten over beeldhouwer
Rombout Verhulst
7 Zerken lichten. Een onderzoek naar het raadsel van de graven
in de Leidse Pieterskerk
10 Bij de Martinuskerk in Cuijk: van kerkhof naar stadspark
12 Een museum voor Thomas a Kempis bij Bergklooster
14 Fotoreportage Thomas a Kempis
16 Wandelen over begraafplaats Moscowa te Arnhem
19 Nieuws en Noordenwind
22 Hera-project: slotartikel
25 Corona als katalysator
28 Uit het veld: Bert Pierik
Een nummer van Terebinth nabestellen?
Wilt u een nummer vanTerebinth nabestellen? Neem dan contact met ons op. Voor alle nummers geldt: zolang de voorraad strekt.