Terebinth bestaat vijfendertig jaar. Is dat reden voor vreugde, ofjuist voor teleurstelling? De mensen die in 1986 streefden naar ‘herstel van zorg rond dood en rustplaats’ en daarvoor de handen ineensloegen, zijn nu oud of overleden. We weten niet, of zij tevreden (zouden) zijn over de resultaten die Terebinth behaalde. Terebinth richt zich steeds meer op het fysieke funerair erfgoed – voorzitter Bert Lever wijdt er een beschouwing aan. Nog steeds kan erfgoed ‘zomaar’ verdwijnen, Terebinth houdt dat nauwlettend in de gaten.
Nog steeds lijkt veel rond de dood geheimzinnig of eng. Onze jongste redacteur ervaart dat, als ze leeftijdgenoten vertelt over waar ze zich mee bezighoudt.
We verwelkomen Wouter Schrover als redacteur, die samen met Koos Brandon Bravo een nieuwe generatie funerair geïnteresseerden vertegenwoordigt. Zij hebben weer meer belangstelling voor rouw en rouwrituelen en verdiepen zich daar ook in. Misschien denken ze hierover niet heel anders dan Marinus van den Berg, Terebinther van het eerste uur. Korrie Korevaart interviewde hem: hij waarschuwt ons voor ‘consumentisme’ rond het overlijden. Wijze woorden.

Foto omslag: De iconische engel op Nieuw Eykenduynen. Vervaardigd in zink door de firma Braat in Delft. Op begraafplaatsen in Bennekom, Dieren en Tubbergen zijn ook zulke engelen te vinden. Foto Bert Pierik

Inhoud

2 Van de voorzitter en Varia
3 Mens & plek: Hansje Galesloot
4 Terebinth na vijfendertig jaar
6 Begraafplaatsen als paddenstoelenparadijs
9 Graven van branders in Schiedam
11 Funeraire wandeling Nieuw Eykenduynen
14 Fotoreportage Nieuw Eykenduynen
16 De vliegramp in Apeldoorn
19 Restauratie graf Herman Bavinck
20 Media: drie podcastseries en een YouTube-kanaal
21 Nieuws en Noordenwind
22 Onze begraafplaats: Oude Kerkhof Vlodrop
26 In memoriam Frans Renssen
27 Twee gedichten van Marinus van den Berg
28 Uit het veld: Marinus van den Berg

Een nummer van Terebinth nabestellen?

Wilt u een nummer vanTerebinth nabestellen? Neem dan contact met ons op. Voor alle nummers geldt: zolang de voorraad strekt.