Home >> Funerair erfgoed >> Wandelen over begraafplaatsen

Wie is er niet nieuwsgierig naar onze funeraire cultuur? Hoe wij omgaan met onze doden, hoe wij rouwen en herdenken – dat zegt iets over onze samenleving. Het is verrassend hoe groot de verschillen per stad en dorp, per streek en provincie in Nederland zijn. Hier is het een dorpsoase, park, bedevaartsoord of arboretum, en elders een idyllisch kerkhof, wonder van landschapsarchitectuur en biodiversiteit, toevluchtsoord voor bijzondere flora en fauna, museum…

Veel mensen wandelen graag over begraafplaatsen. Sommigen maken zomaar een rondje voor de sfeer, voor de bloeiende voorjaarsbloemen, de herfstkleuren of het winterse aanzicht. Anderen zijn geïnteresseerd in de aanleg, de architectuur, de stenen of de geschiedenis.

Voor al die mensen het stichting Terebinth twee wandelboeken uitgeven: Over de groene zoden deel 1 en deel 2. Elke gids beschrijft 26 wandelingen over begraafplaatsen in Nederland.

Daarnaast zijn er veel wandelingen die beschreven zijn door beheerders, historische verenigingen of enthousiaste wandelaars. Veel wandelingen zijn te vinden op internet en kunnen wel of niet worden gedownload. Soms heeft een begraafplaats een kant-en-klare wandeling in een bakje bij de ingang of je kunt deze afhalen bij de receptie of kantoor van de begraafplaats.

Wandelen over begraafplaatsen

Hieronder volgt een lijst van wandelingen die via onze site kunnen worden gedownload. De lijst is niet volledig, er verschijnen nieuwe wandelingen. Ontbreekt een wandeling op deze lijst, laat het ons dan weten. Dan plaatsen we de wandeling in de lijst.

Algemeen
@Wandelenoverbegraafplaatsen (YouTube)
Over de groene zoden, funeraire wandelingen

Wandelingen

Contactformulier

Over de groene zoden

Wandelen over begraafplaatsen in Nederland