Ja, u las het goed op de cover: Bartho Hendriksen verlaat ons. Geen nood, hij blijft betrokken bij Terebinth en zal ongetwijfeld nog geregeld iets voor ons schrijven, maar maakt vanaf het komende nummer geen deel meer uit van de redactie. Ten afscheid beschreef hij een zeer uitvoerige funeraire wandeling door Culemborg, zijn woonplaats. Van Romeins grafveld tot Plantagehof.
‘Bartho, heb je nog een wens?’ ‘Ja, cortenstaal!’ En zo geschiedde: Korrie Korevaart dook in het gebruik van cortenstaal en Bert Pierik leverde foto’s van cortenstalen monumenten. Afscheid nemen we ook – oud-hoofdredacteur Wim Cappers luidt Bartho uit.
Nog twee artikelen wil ik uitlichten. Lees het bijzondere verhaal van Caroline Mudde over overlijdenspenningen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Een voor de meesten van ons onbekend funerair fenomeen. En het uitvoerige verhaal van Ronald van Immerseel over de vergeten grafkelder op landgoed Eyckenstein in Maartensdijk.

in 2018. Foto Mary Kuiper Foto omslag: Cortenstalen grafmonument voor fotograaf Ronald Sweering bij het columbarium op De Nieuwe Ooster, gemaakt door Maarten Fleuren. Foto Bert Pierik

Inhoud

2 Van de voorzitter en Varia
3 Mens & plek: Otto Lankhorst
4 Funeraire wandeling: Vier geloven op één kussen
8 Nederlandse overlijdenspenningen uit de 17de en 18de eeuw
11 De kracht van cortenstaal
14 Fotoreportage: cortenstalen monumenten
16 Et in Arcadia Ego – de vergeten grafkelder van Eyckenstein
20 Bartho Hendriksen: inzoomen op zichtbaarheid
21 Terebinthnieuws en Noordenwind
22 Boeken
23 Hera-project: Zuidlaren
25 Onze begraafplaats: Hulst
28 Uit het veld: Wim Porte

Een nummer van Terebinth nabestellen?

Wilt u een nummer vanTerebinth nabestellen? Neem dan contact met ons op. Voor alle nummers geldt: zolang de voorraad strekt.