Laden Evenementen

Alle Evenementen

Aanmelden uiterlijk 25 augustus, het aanmeldformulier staat onderaan op deze pagina.

Programma

10.30  Inloop (bij Oosterbegraafplaats)
11.00 Welkom en wandeling naar de Joodse begraafplaats
11.15 Rondleiding Joodse begraafplaats
12.30 Terug naar Oosterbegraafplaats
12.45 Lunch
13.30 Toelichting op het ontwerp en de ontwerper (Hartogh Heyst van Zouteveen) en waarom dit groen erfgoed en een rijksmonument is
14.00 Rondleiding door Monique Kiekenbosch, senior adviseur begraafplaatsen gemeente Enschede
15.45 Toelichting op het beleidsplan gemeentelijke begraafplaatsen in wording en resultaten Enschede panel – door Arja Nobel, projectleider beleidsplan begraafplaatsen
16.15 Afsluiting met drankje en hapje
16.45 Einde

Oosterbegraafplaats

Oosterbegraafplaats in Enschede

Het oudste deel van de Oosterbegraafplaats is geopend in 1899. Het bestuur van de gemeente Lonneker had hiertoe een besluit genomen en 7,7 ha grond aangekocht.

Voor het groenontwerp werden zes tuinarchitecten uitgenodigd, waaronder H.F. Hartogh Heyst van Zouteveen uit Amersfoort, wiens ontwerp werd uitgevoerd. Daarna zijn nog twee fasen gerealiseerd.
Naast de aanleg/inrichting die een bezoek waard is, zijn op deze begraafplaats enkele graftuinen me rijk gedecoreerde graven van Enschedese fabrikantenfamilies, o.a. Van Heek en Ledeboer.

De Oosterbegraafplaats is een rijksmonument, vanwege de graftuinen, maar ook omdat het een gaaf en grootschalig voorbeeld is van een begraafplaats uit eind 19e eeuw. Ook de parkachtige aanleg met groenstructuur zijn bijzonder.
Er wordt actief begraven op de Oosterbegraafplaats. Bijzonder zijn de wandgraven, die in Nederland maar zelden voorkomen.

Joodse begraafplaats Esmarkerrondweg

Joodse begraafplaats Enschede

Deze begraafplaats werd in 1928 in gebruik genomen, toen de oudere Joodse begraafplaats vol was en werd gesloten. Tot heden doet deze nog dienst als dodenakker voor de Joodse gemeenschap.
Op de begraafplaats staat een bijzonder metaheerhuis. Dit gebouw is ontworpen door de architecten Smits en Van der Linde en is geïnspireerd op de synagoge die in dezelfde periode is gebouwd. De synagoge is ontworpen door Karel P.C. de Bazel. Het is gebouwd in opdracht van de textielfabrikant J. Menko. Op de begraafplaats hebben leden van de fabrikantenfamilies een laatste rustplaats.

Aanmeldformulier

Ja, ik meld mij aan voor themadag begraafplaatsen in Enschede op 6 september 2024 vanaf 10:30 en maak € 27,50 (donateurs) / € 35,00 (niet-donateurs) over op
bankrek.nr. NL 92 INGB 0000 3355 36, t.n.v. stichting Terebinth, onder vermelding van: 6 september.

Aanhef
Ga naar de bovenkant