6 maart 2024

Dit nummer gaat over klokkenstoelen, het naspelen van uitvaarten, rouwcultuur, restauratie van grafmonumenten, beleid, archeologie en niet in de laatste plaats: over de inspanningen van mensen voor het behoud van dit erfgoed…
De Algemene Begraafplaats in Meppel is het onderwerp van de fotoreportage, en van de beschrijving van een wandeling. Hoe een begraafplaats als een tijdmachine werkt: bezoekers (en lezers) wanen zich even in de negentiende eeuw.

Klokken in Fochteloo
De Stichting Begraafplaatsen Oosterwolde & Fochteloo heeft haar klokkenstoel in Fochteloo gerestaureerd en werd welverdiend genomineerd voor de Gouden Terebinth 2024.
Op 14 december 2023 vond de onthulling van een nieuwe grafsteen plaats op de Algemene Begraafplaats in Bloemendaal: het graf van de schilder Jan Hoynck van Papendrecht werd zo in ere hersteld.
Interesse in de geschiedenis van begraafrituelen spreekt uit het artikel over het Klakkelmansgilde, een gezelschap dat een breed publiek via re-enactment kennis laat maken met historische uitvaarten.

Rouwsieraden
Op Slot Zuylen in Oud-Zuilen vond op 5 oktober 2023 een themadag plaats waar taxateur Anita Veenendaal vertelde over het rouwen in vroeger tijden. Zij ging met name in op de collectie rouwsieraden op het kasteel. De prachtige foto’s van de rouwsieraden door Trudelies de Graaf maken alle historische informatie compleet.

Jaarserie: archeologie
De jaarserie gaat in 2024 over het verband tussen funeraire geschiedenis en archeologie. Dit en nog veel meer biedt het nieuwe nummer.
Bijzonder is de geschiedenis van de grafkelder op het landgoed Eyckenstein. Terebinth organiseert er in Maartensdijk op 27 april een presentatie over, van Lex van Boetzelaer (een van de bewoners van het landgoed), met rondleiding.

Bestellen? Losse nummers kosten 7,50 euro (incl. verzending); een abonnement kost 35 euro per jaar, zie Tijdschrift Terebinth – Terebinth

Terebint 2024-1 omslag

Grafsteen van aannemer Marten Otten (1842-1933) op de Algemene Begraafplaats in Meppel. Foto Bert Pierik

Funeraire kleding

Een lid van het Klakkelmansgilde in historische rouwkleding. Foto Bert Pierik.

Stichting tot instandhouding Begraafplaats Groenesteeg wint de Gouden Terebinth 2024
Uitreiking scriptieprijs geannuleerd