Home >> Over ons >> Presentaties

Wilt u meer weten over de geschiedenis van begraven en begraafplaatsen? Of heeft u belangstelling voor het werken met vrijwilligers aan grafmonumenten en groen op dodenakkers? Of vraagt u zich af hoe u de biodiversiteit op uw kerkhof of begraafplaats kunt vergroten? Over deze en andere funeraire onderwerpen kunnen deskundigen van Stichting Terebinth lezingen verzorgen, voor bijvoorbeeld historische verenigingen of voor groepen vrijwilligers die op begraafplaatsen werken.

Praktische informatie

Vooralsnog zijn vijf specialisten (Bert Lever, Korrie Korevaart, Eward Timmerman, Wim Cappers en Bartho Hendriksen) met een breed palet aan onderwerpen te boeken bij het Bureau van Terebinth. Alle lezingen hebben de vorm van een powerpointpresentatie. De duur van de lezingen kan uiteenlopen van twintig minuten tot twee maal drie kwartier. Er is uiteraard altijd ruimte om vragen te stellen.

U kunt de duur van de lezing, evenals de aan de lezing verbonden kosten, vooraf met het Bureau bespreken. U kunt een lezing boeken via bureau@terebinth.nl of telefonisch via 06 2417 3646.

Aanbod

Stichting Terebinth biedt de volgende lezingen aan. Een uitvoerige samenvatting van de verschillende presentaties kunt u als pdf hier downloaden.

Wim Cappers

Wim Cappers studeerde geschiedenis en specialiseerde zich als funerair historicus. Als freelancer maakt hij tentoonstellingen en geeft hij lezingen en cursussen. Hij schrijft in vakbladen en in Terebinth, waarvan hij jarenlang hoofdredacteur was. Cappers publiceerde onder meer boeken over de Haagse begraafplaats Oud Eik en Duinen en over de crematiebeweging. Hij promoveerde op de geschiedenis van de funeraire cultuur in Nederland. Zijn lezingenaanbod:

  • Doodse dingen: de rol van begraafplaatsen door de eeuwen heen
  • Funeraire natuur: het gevecht tussen groen en grijs
  • Terug naar de toekomst: funeraire vergezichten in het verleden
  • Zijn begraafplaatsen duurzaam?
  • Biedermeier-verdriet: het romantisch gehalte van de dood van de ander
  • Symboliek op begraafplaatsen

Bartho Hendriksen

Bartho Hendriksenis van huis uit toeristisch journalist. Hij was voorzitter van (toen nog) Vereniging De Terebinth. Daarna heeft hij gewerkt als consulent bij de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen, de brancheorganisatie van begraafplaatsen. Hij wandelt graag over begraafplaatsen en heeft voor het tijdschrift Terebinth (waarvan hij jaren redacteur was) diverse funeraire wandelingen beschreven. Zijn lezing:

  • Over de groene zoden

Korrie Korevaart

Korrie Korevaart is cultuurhistoricus en werkte ruim dertig jaar bij de Leidse universiteit, onder andere als onderzoeker en universitair docent. Daarnaast maakt ze deel uit van de werkgroep Maria Rust en is zij sinds 2003 bezig met restauratie en behoud van deze historische begraafplaats in Rockanje. Zij is redacteur van Terebinth en bestuurslid van de stichting. Haar onderwerpen:

  • Funerair erfgoed: (g)een blok aan ons been
  • Waarom werden er zoveel Leidse hoogleraren in Katwijk begraven?
  • Het laatste huis: over de graven van Johan Huizinga


Bert Lever

Bert Lever was 22 jaar directeur van het CBG/Centrum voor familiegeschiedenis in Den Haag. Hij is intussen ruim dertig jaar betrokken bij de Bennekomse begraafplaats. Tot 2022 was hij voorzitter van Terebinth en is voorzitter van de stuurgroep van het Platform Funerair Erfgoed bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Zijn lezingen:

  • Funerair erfgoed: een terreinverkenning
  • Markante Nederlanders en hun begrafenissen


Eward Timmerman

Eward Timmerman studeerde aan de Wageningen Universiteit. Hij is landschapsecoloog en werkt als senior-adviseur Natuur & Landschap bij de Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Ook is hij verantwoordelijk voor het natuurbeheer op de natuurbegraafplaatsen van Natuur Wens en bestuurslid van Terebinth. In 2008 was hij betrokken bij het landelijk opschalen van het project ‘Groene kerkterreinen’ bij Landschapsbeheer Nederland. Hij biedt de volgende lezingen aan:

  • Biodiversiteit op begraafplaatsen
  • Onderhoud en behoud van historische begraafplaatsen
  • Met vrijwilligers aan het werk op een historische begraafplaats: landschapsbeheer