24 december 2023

De Gouden Terebinth, de funeraire prijs die het bestuur van Terebinth (de stichting die zich hard maakt voor funerair erfgoed) in 2015 instelde, wordt op 24 februari a.s. voor de vijfde keer uitgereikt. Winnaar van deze prijs is de organisatie of de persoon die zich volgens de jury uitzonderlijk heeft ingezet voor het behoud van de (historische) begraafplaats.

De drie nominaties zijn uit 15 kandidaten geselecteerd. Geen eenvoudige klus omdat de kandidaten in soort en karakter veel van elkaar kunnen verschillen. De genomineerden zijn, in willekeurige volgorde:

  1. Stichting Begraafplaatsen Oosterwolde en Fochteloo
  2. Stichting tot instandhouding Begraafplaats Groenesteeg
  3. Vrienden van Beth Chaim, de Joodse begraafplaats in Veenendaal

Spannende selectie

De vijftien kandidaten waren gevarieerd genoeg: mensen en organisaties die net beginnen aan de restauratie van grafmonumenten, of andere groepen die al jarenlang ervaring hebben met onderhoud en beheer van een historische begraafplaats. Of op een andere manier bij het brede publiek aandacht vragen voor het belang van begraafplaatsen en hun positie in de samenleving. Enthousiasme en doorzettingsvermogen vindt Terebinth bij alle kandidaten terug.
Op zaterdag 24 februari 2024 krijgen de drie genomineerden de gelegenheid hun project te presenteren. Een deskundige jury (met onder anderen bouw- en architectuurhistoricus Ronald Stenvert) bepaalt dan wie de winnaar van de Gouden Terebinth 2024 wordt.

Vijftien succesverhalen

Tot 22 oktober konden kandidaten voor deze nationale prijs worden aangemeld. Naast de drie genomineerden waren dat onder andere: Begraafplaats Middelstum, Begraafplaats Kovelswade (Utrecht), de Werkgroep Stenen Archief van De Nieuwe Ooster Amsterdam, Stichting Behoud en herstel Oude Begraafplaats Purmerend. Ook werden er twee personen gekandideerd: Wim Desserjer (Nijmegen) en Joke Koenen (Zevenaar).
Terebinth wil met het uitreiken van de Gouden Terebinth (wisseltrofee, schildje en geldbedrag van 1.000 euro) personen en instellingen stimuleren zich in te spannen voor het behoud van de traditio-nele begraafplaats en het funerair erfgoed in bredere zin. Graven en andere gedenktekens vertellen immers over ons verleden en over onze identiteit. Ze horen net zo bij onze geschiedenis als molens, kerken en kastelen. Aandacht voor oude grafmonumenten brengt die geschiedenis weer tot leven.

Eerdere winnaars van de Gouden Terebinth waren: de stichting Oude Groninger Kerken, Stichting Ter Navolging Tiel, Stichting Russisch Ereveld te Leusden en Stichting Vrienden van de begraafplaats Keern te Hoorn.

Wisseltrofee

Terebinth 2023-4 verschenen
Jury leden Gouden Terebinth bekend