Laden Evenementen

Alle Evenementen

THEMADAG 15 april 2023

Algemene Begraafplaats Heemstede: begraven op een buitenplaats

Op zaterdag 15 april zijn we te gast in Heemstede. Gewoon, op een algemene begraafplaats, maar wel een interessante. Op deze dag gaat de prachtig gerestaureerde grafkapel van de familie Van Vollenhoven (1884) speciaal voor Terebinth open.
De begraafplaats werd in 1828 aangelegd op grond van de voormalige buitenplaats Westermeer. De ontwerper werd de bekende architect en tuinarchitect Jan David Zocher jr. (1791-1870), zoon van de al even vermaarde tuinarchitect Johan David. De omgeving – met diverse landgoederen en buitenplaatsen – tekent de geschiedenis van de begraafplaats. Er valt een grote variatie aan grafmonumenten te zien in allerlei stijlen en van allerlei mensen. Hoogleraar David Jacob van Lennep (1774-1853) is er begraven, maar ook de oprichter van omroep BNN, Bart de Graaff (1967-2002).

Programma

10.30-11.00 uur:             Inloop: ontvangst met koffie/thee in de aula van de Algemene Begraafplaats,
Herfstlaan 3, 2104 AV Heemstede

11.00-11.10 uur:              Welkom door Terebinth-voorzitter Bartho Hendriksen

11.10-12.00 uur:             Inleiding van Marc de Bruijn: ‘Verleden, heden en toekomst van de Algemene Begraafplaats in Heemstede’

Voorafgaand aan zijn rondleiding vertelt Marc de Bruijn over de geschiedenis van de begraafplaats. En dat niet alleen: ook wat de vrijwilligers van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek (HVHB) al die jaren voor en op deze historische plek heeft gedaan, passeert de revue. Ongetwijfeld valt daar iets van op te steken.
Marc de Bruijn is lid van de Raad van Advies van de HVHB. Hij is historicus, schrijft regelmatig in het kwartaaltijdschrift van de HVHB en publiceert ook anderszins over onderwerpen uit de lokale geschiedenis van Heemstede. De Bruijn was nauw betrokken bij de restauratie van de grafkapel en de grafkisten van de familie Van Vollenhoven.

12.00-13.00 uur:              Lunch in de aula

13.00-13.45 uur:              Presentatie door Carla Oldenburger: ‘De kunst van de Zochers’

Carla Oldenburger gaat in haar presentatie in op de komst van Zocher sr. naar Nederland, en op leven en werk van zijn twee zonen en kleinzoon, allen van beroep tuinarchitect. Wat zijn de karakteristieke kenmerken van hun werk en wie was nu de aanlegger van de Algemene Begraafplaats in Heemstede? Bovendien besteedt zij in haar presentatie aandacht aan de tuinhistorische aspecten van deze begraafplaats als onderdeel van een voormalige buitenplaats.
Carla Oldenburger studeerde biologie, was conservator van Wageningen Universiteit en is adviseur van het bureau Oldenburgers Binnenstad en Buitenleven, dat zich bezighoudt met architectuur en landschap, en is gespecialiseerd in groen erfgoed, kleurgebruik in de architectuur en architectuurtheorie. De architectenfamilie Zocher staat al jarenlang in haar belangstelling.

13.45-14.45 uur:              Rondleiding Marc de Bruijn over de begraafplaats

De tocht voert langs een aantal interessante graven – variërend van de traditionele elite van Zuid-Kennemerland tot de local heroes.

14.45-15.00 uur:              Korte pauze

15.00-15.30 uur:              Bezoek aan de grafkapel en de grafkelder van de familie Van Vollenhoven

Onder begeleiding van Marc de Bruijn bezoeken we de ‘Tempel van de Herfstlaan’. Het gebouw is recent gerestaureerd, evenals de drie grafkisten van de bouwer van de kapel, zijn vader en zijn echtgenote, leden van een gefortuneerd geslacht van bierbrouwers.

15.30-16.00 uur:              Afsluitende borrel

 Aanmelden voor 30 maart a.s. via onderstaand formulier

Aanhef

Ga naar de bovenkant