Menu
top-banner-26.jpg

Terebinth 2021-4

De herdenkingssteen voor Thomas a Kempis op begraafplaats Bergklooster bij Zwolle siert de voorkant van het decembernummer. Bergklooster ligt op de plek van het vroegere Agnietenklooster en redacteur Bert Pierik is er beheerder. Hij vertelt over het museum voor Thomas a Kempis dat hij heeft ingericht en ook zijn fotoreportage wijdt hij aan de schrijver van De Imitatione Christi.

Veel aandacht deze keer voor funerair erfgoed in en om kerken: wat gebeurde er met de graven in de Pieterskerk in Leiden? Wat gebeurt er met het kerkhof in Cuijk? En wie was Rombout Verhulst, vernieuwend maker van grafmonumenten? U leest er alles over in dit nummer.

En verder wandelen we over Moscowa en sluiten we de reeks af over het Hera-project dat de plaats van migranten in de Europese, in ons geval Nederlandse, begraafcultuur onderzoekt.

 

 Inhoud

 2 Van de voorzitter en Varia
 3 Mens & plek: Frits Scholten
 4 Rijksmuseumconservator Frits Scholten over beeldhouwer Rombout Verhulst
 7 Zerken lichten. Een onderzoek naar het raadsel van de graven in de Leidse Pieterskerk
10 Bij de Martinuskerk in Cuijk: van kerkhof naar stadspark
12 Een museum voor Thomas a Kempis bij Bergklooster
14 Fotoreportage Thomas a Kempis
16 Wandelen over begraafplaats Moscowa te Arnhem
19 Nieuws en Noordenwind
22 Hera-project: slotartikel
25 Corona als katalysator
28 Uit het veld: Bert Pierik

Een nummer van Terebinth nabestellen?

Wilt u een nummer vanTerebinth nabestellen? Neem dan contact met ons op via deze link. Voor alle nummers geldt: zolang de voorraad strekt. Oudere jaargangen (t/m 2020) zijn als pdf beschikbaar op deze site.