Terebinth in de media

Het Spoor Terug: De as van Multatuli

Funerair historicus Wim Cappers, oud-redacteur van het blad Terebinth, vertelt in Het spoor terug (het tweede deel van het programma OVT van de VPRO) van 24 september 2023 over de as van Multatuli, samen met biograaf Dik van der Meulen. Multatuli was de eerste Nederlander die zich liet cremeren. Uniek want dat was in zijn tijd nog verboden. Waarom koos hij daar dan toch voor? Wim Cappers publiceerde in 1999 zijn boek Vuurproef voor een grondrecht – over de geschiedenis van 125 jaar crematie. Ook Multatuli komt daarin voor…

LUISTER (fragment begint bij 1:21)


Interview Korrie Korevaart bij Omroep Flevoland

In Zeewolde moeten 37 graven bewaard worden

Op de begraafplaats moeten in ieder geval 37 graven niet worden geruimd, ook al is het grafrecht verlopen. Dat vindt cultuurhistorica Korrie Korevaart van de Universiteit Leiden. Op grond van welke criteria wil zij die 37 behouden? Ze vertelde het op zaterdag 18 februari 2023 in het programma Weekendcafé Zeewolde.

LUISTER


Interview Anita van Breugel op OHN

Begraafplaatsen zijn oase van rust, maar ook een plek vol verhalen

Cultuurhistoricus Anita van Breugel vertelt over haar werk voor Terebinth en de website Oneindig Noord-Holland publiceerde op 18 februari 2023 het interview met haar. Begraafplaatsen zijn niet alleen plekken waar we onze doden een laatste rustplaats gunnen. Ze zijn ook een oase van rust en groen èn ze geven een tijdsbeeld. De landelijke stichting Terebinth bekommert zich dan ook om het funeraire erfgoed. Ze stimuleert het opknappen van verwaarloosde begraafplaatsen en grafmonumenten, maar organiseert ook lezingen en rondleidingen.

LEES MEER