Menu
top-banner-18.jpg

Themadag Huis te Vraag, 4 september 2022

Huis Te Vraag

Groener kon het inderdaad niet! Dat zagen de dertig deelnemers op deze themadag met eigen ogen. Bert Lever nam nog een keer de rol van voorzitter op zich, omdat de nieuwe voorzitter, Anita van Loon, verhinderd was. Hij heette iedereen welkom en opende de dag. Allereerst keken we naar de film 'De klimop rouwt nog steeds’ van Barbara den Uyl. Daarin vertelt kunstenaar Leon van der Heijden samen met zijn vrouw Willemijn hoe zij bij Huis te Vraag terechtkwamen. Zij hebben jarenlang in het aulagebouwtje van de gesloten begraafplaats gewoond en ontfermden zich over deze groene oase. De film gaat ook over Leons bijzondere opvatting over tuinieren.

Na de lunch, die dankzij het schitterende weer buiten plaatsvond, vertelden Katja Kandelaars en Patrick van Ginkel (bestuursleden van Stichting Huis te Vraag) over hun inspanningen om Huis te Vraag te behouden. Zoals het er nu uitziet, is Huis te Vraag ‘veilig’. De dreigende gevaren van plannen voor een openbaar stadspark op deze plek, een doorgaande fietsroute eroverheen en dergelijke lijken van de baan. Ook vertelden zij hoe zij met veel respect de visie en het levenswerk van Leon en Willemijn in de tuin voortzetten, zonder subsidie en met veel inventiviteit.

 Twee vrijwilligers van Huis te Vraag (Stef Lokin en Désirée Crommelin) gaven ons daarna een rondleiding over het terrein. Zij vertelden over de historie van het kleine poldertje waarin Huis te Vraag ligt, over de vroegere herberg, het landhuis op die plek waaraan de naam is ontleend en toonden ons een aantal bijzondere graven.
Margriet de Roever en Jenny Bierenbroodspot hielden vervolgens allebei een interessante lezing. Margriet over ‘Buitenbegraven in Amsterdam voor 1830’ en Jenny over ‘Amsterdamse begraafplaatsen in de negentiende eeuw’.

Tekst: Elvire Vesseur
Foto's: Ed Kuiken en Hester van der Hoorn 

3 Entree DSCN9336 klein   4 Ontvangst DSCN9271 klein   9 jpeg 2022 09 18 20 33 43 22 klein   15 jpeg 2022 09 18 20 33 43 42

8 jpeg 2022 09 18 20 33 43 12 klein   10 DSCN9321 klein

 

 

 

Actuele berichten

Actuele berichten uit de funeraire wereld vindt u op onze Facebookpagina.