Dit nummer geeft volop ruimte aan de lente op de oude begraafplaatsen aan de Warnsveldseweg in Zutphen. Samen vormen ze het Gedenkpark Zutphen, een ideale plek voor een funeraire wandeling en een fotoreportage midden in het blad.

In scherp contrast met het voorjaar komen in dit nummer ook rampen en oorlogen aan bod: Wouter Schrover schrijft over de Groningse verzetsstrijdster Anda Kerkhoven en Kevin Prenger over twee vrijheidsstrijders uit Oost-Europa. De geschiedenis van Oekraïne is ook op de Rotterdamse begraafplaats Crooswijk te vinden, zo blijkt. In de rubriek Mens & plek vertelt Arti Ponsen over haar fascinatie voor de Leidse buskruitramp in 1807.

Kunsthistoricus René Dessing weet als geen ander boeiend te vertellen over de funeraire kanten van buitenplaatsen, landgoederen en kastelen. Lees hier alvast over zijn kijk op dit onderwerp.

Landgoederen duiken op nog twee plaatsen in dit nummer op, want Nicoline Zemering, directeur van begraafplaats Rhijnhof, komt in de rubriek Uit het veld aan het woord. Rhijnhof ligt op een voormalig landgoed. Dat geldt ook voor de Algemene Begraafplaats in Heemstede, waar Terebinth op 15 april a.s. een themadag organiseert.

Nieuw dit jaar is een serie artikelen over de begraafplaats als klaslokaal. In de eerste aflevering legt Maurice Heemels uit hoe een kerkhof docenten kan helpen in hun geschiedenisonderwijs.

Foto omslag: Lente op Gedenkpark Zutphen. Foto Bert Pierik

Inhoud

2 Redactioneel
2 Mens & plek: Arti Ponsen
4 De drie begraafplaatsen van Anda Kerkhoven
8 Funeraire wandeling: Gedenkpark Zutphen
12 Vrijheidsstrijders op Algemene Begraafplaats Crooswijk
16 Fotoreportage: Gedenkpark Zutphen
18 Begraafplaatsen bij landgoederen, kastelen en buitenplaatsen
22 Begraafplaatsen in Limburgs zoeksysteem AEZEL
25 Terebinthnieuws en Boeken
26 Leren op een begraafplaats
30 Terebinthnieuws en Noordenwind
31 Uit het veld: Nicoline Zemering
32 Toen… in Leiden

Een nummer van Terebinth nabestellen?

Wilt u een nummer vanTerebinth nabestellen? Neem dan contact met ons op. Voor alle nummers geldt: zolang de voorraad strekt.