Laden Evenementen

Alle Evenementen

Themabezoek rond het begraven op de (voormalige) vestingwerken van Woerden:
Oude Algemene Begraafplaats Hogewal, R.K. Begraafplaats Torenwal en Joodse Begraafplaats Westdampark

Aanmelden niet meer mogelijk.
Het maximaal aantal deelnemers (20) is op 10 februari bereikt en nog geen week later stonden al vijf mensen op de wachtlijst. Daarom is de inschrijving eerder gesloten dan aanvankelijk vermeld.

Woerden
Dwars door Nederland loopt, langs de Rijn, de noordelijke grens van het Romeinse Rijk: de Limes. Woerden ligt op deze grens en heeft een lange geschiedenis. Op de plek waar nu de binnenstad ligt, bouwden de Romeinen rond het jaar 40 een fort: Castellum Laurium. Bij het fort ontstond een dorp. Later zijn er bij opgravingen veel archeologische vondsten gedaan. Het dorp ontwikkelde zich verder en in 1372 kreeg Woerden stadsrechten. De oorspronkelijke plattegrond uit 1370 is een vijfhoek, die nog goed herkenbaar is. De houten palissaden werden vervangen door stenen stadsmuren en poorten en later door vestingwerken. De stad werd omgeven door water, ter verdediging. In de negentiende eeuw werden de muren en een deel van de bolwerken gesloopt.

In Woerden liggen drie historische begraafplaatsen op de voormalige vestingwerken.
In 1828 opende de R.K. Parochie een begraafplaats op het bolwerk aan de Torenwal. Deze begraafplaats is nog in gebruik. Op korte afstand, ook op een bolwerk, realiseerde de gemeente Woerden in 1828 de Algemene Begraafplaats Hogewal. Deze begraafplaats is in 2000 gesloten. Bezoekers komen binnen via het classicistische poortgebouw. Dit poortgebouw en het hek zijn in 2011 gerestaureerd. Begraafplaats en poortgebouw zijn rijksmonument. In 2023-2024 is de begraafplaats opgeknapt. Het poortgebouw huisvest een minimuseum over begraven in vroeger tijden.

Algemene Begraafplaats Hogewal. Foto Arja Nobel

Een stukje verder ligt het Westdampark op een voormalig ravelijn. Hier is in 1856 de Joodse Begraafplaats aangelegd. Tot 1925 werd deze omringd door beplanting. In dat jaar werden de muur en het metaheerhuis of poortgebouw gerealiseerd. In de periode 2011-2013 is de begraafplaats grondig gerestaureerd. De begraafplaats is niet openbaar toegankelijk.

Programma:
Adres: Poortgebouw Algemene Begraafplaats Hogewal (aan de Hogewal)

10.00-10.30 Inloop met koffie/thee bij de Algemene Begraafplaats Hogewal
10.30-10.40 Welkom namens stichting Terebinth en gemeente Woerden
10.40-11.40 Rondleiding met toelichting over de geschiedenis door Gerrit van Oudenallen
11.40 Lopen naar R.K. Begraafplaats Hogewal aan de Torenwal en rondleiding met toelichting door Gerrit van Oudenallen
12.15 Lopen naar lunchlocatie in de binnenstad van Woerden
12.30-13.30 Lunch met pitch over het restaureren van het poortgebouw Hogewal en de grafmonumenten door Jessica Rateland
13.30-14.15 Wandeling naar de Joodse Begraafplaats in het Westdampark en bezoek aan de Joodse Begraafplaats
14.15 Afsluiting door bestuurslid Terebinth

Na afloop kunt u de gezellige binnenstad van Woerden bezoeken of het Stadsmuseum Woerden, waar u o.a. de archeologische collectie kunt bekijken (www.stadsmuseumwoerden.nl).

Over de gidsen
• Gerrit van Oudenallen is gids bij het Gilde Woerden en geeft rondleidingen over alle begraafplaatsen in Woerden.
• Jessica Rateland is architectuurhistorica en bouwkundige. Ze werkt bij de gemeente Woerden als manager Realisatie en Beheer. Ze was opdrachtgever voor het beleidsplan Begraafplaatsen (vastgesteld 15 oktober 2020).

Aanmelden niet meer mogelijk.
Het maximaal aantal deelnemers (20) is op 10 februari bereikt en nog geen week later stonden al vijf mensen op de wachtlijst. Daarom is de inschrijving eerder gesloten dan aanvankelijk vermeld.

Deelnamekosten voor donateurs: € 10 p.p., voor niet-donateurs: € 20 p.p.
De gemeente Woerden biedt de deelnemers de koffie en de lunch aan.

Ga naar de bovenkant