Menu
top-banner-06.jpg

Recent verschenen nummer

Terebint 2022 4 Omslag LR

Terebinth, december 2022

Het decembernummer heeft een scheepsramp uit 1907 als rode draad. Op het omslag staat het graf van loods Bronder, die bij de ramp met veerboot SS Berlin bij Hoek van Holland het leven liet.  De funeraire wandeling gaat over begraafplaats Kleverlaan in Haarlem. Stafofficier Bart Aalberts vertelt wat er bij het bergen van vliegtuigen komt kijken – en dat is nog lang niet alles in dit nummer.

Het graf van Bronder – een van de 128 slachtoffers van de ramp – ligt op begraafplaats Maria Rust. Deze begraafplaats krijgt op de middenpagina’s in de fotoreportage alle aandacht. Hier is onlangs ook een van de mensenredders herbegraven die 115 jaar geleden hielp de laatste drie overlevenden van het wrak te halen, duiker Leendert Sparling (1882-1962). De leden van de werkgroep Maria Rust mochten zelf zijn graf delven.

Het nieuwe oorlogsmonument voor vermiste vliegers, in Molkwerum, is pas kortgeleden onthuld. Het staat in het water van het IJsselmeer. Hier is alvast het verhaal van Bart Aalberts te lezen, opgetekend door Tjitske Zuiderbaan. In dit nummer komen veel schrijvers aan bod, inclusief een schrijfster in spe: Susan Suèr, die als literair debuut een historische roman over een Leidse cipierster schrijft.

Het nieuwe nummer bestellen?

Omslag: de grafsteen van de loods Johannes Bronder op begraafplaats Maria Rust in Rockanje (gemeente Westvoorne) herinnert aan de ramp met de veerboot Berlin (1907). Foto Bert Pierik

T2022 4 Uitbreiding 1963
Uitbreiding van het oude kerkhof in Bavel, in 1964 in gebruik genomen. De graven waren uniform, met eenzelfde kruis erop. Foto Patrick Bogers

Inhoud

Van de voorzitter
Mens & Plek: Susan Suèr
Held in huurgraf ontdekt: Leendert Sparling
Nieuwe grafsteen voor Henriëtte de Beaufort
Funeraire wandeling: Begraafplaats Kleverlaan in Haarlem
Bilderdijks doodsportret, haarlokken en dodenmasker
Een literaire bedevaart naar Blauwhuis
Fotoreportage begraafplaats Maria Rust in Rockanje
→ Vermiste vliegers vinden en herdenken
Boeken
Bij het graf van Godfried Bomans
Onze begraafplaats: het oude kerkhof in Bavel
Boeken
Terebinthnieuws en Noordenwind
Uit het veld: Jasper Rudolf Martens
Toen… in Hoek van Holland


Bestellen

Een los nummer kost € 5,00 (inclusief verzendkosten).