Menu
top-banner-08.jpg

Stichting Ter Navolging wint Gouden Terebinth

De Gouden Terebinth, de prijs van stichting Terebinth voor funerair erfgoed, is zaterdag 3 februari jl. uitgereikt aan de vrijwilligers van stichting Ter Navolging Tiel voor hun niet-aflatende strijd om de historische begraafplaats Ter Navolging te redden voor het nageslacht. De Tielse delegatie ontving de prijs in de aula van begraafplaats Tolsteeg in Utrecht uit handen van Terebinth-voorzitter Bert Lever. De prijs bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van duizend euro.

Oorkondes voor drie genomineerden Gouden Terebinth 2018Het juryrapport prijst de talloze initiatieven van de Tielse stichting. Tentoonstellingen, rondleidingen, wandelingen en vele andere culturele activiteiten heeft de stichting georganiseerd, naast al het concrete opknapwerk dat de leden van de stichting uitvoerden om de begraafplaats Ter Navolging en ook de Joodse begraafplaats in Tiel weer toonbaar te maken. In samenwerking met de gemeente en met professionele krachten bereikten ze een prachtig resultaat – een voorbeeld voor iedereen in de omgang met funerair erfgoed.

De jury bestond uit Pauline Harmsen (scheidend directeur begraafplaats Essenhof in Dordrecht), Maurice Heemels (funerair historicus) en voorzitter Peter Breukink (directeur van de Stichting Oude Groninger Kerken, die in 2016 de eerste Gouden Terebinth won).

Oorkondes voor drie genomineerden Gouden Terebinth 2018De jury koos de winnaar uit drie genomineerden. Het juryrapport besprak ook de andere twee nominaties lovend: ‘Peter van Schaijk, voorgedragen door de Stichting In Paradisum, heeft zich jarenlang – tot op de dag van vandaag – ingezet voor het vastleggen van belangrijke gegevens over de begraafplaats aan de Daalseweg in Nijmegen. Zijn werkzaamheden zijn niet alleen van grote waarde voor nabestaanden, belangstellenden en (amateur)historici, maar leveren informatie die het behoud van de begraafplaats als geheel en van individuele monumenten daarop vergemakkelijken voor toekomstige generaties.’ Ook prees de jury het werk van Suzanne van Leendert: ‘De documentaire Zielen van Utrecht is een indrukwekkende weergave van de manier waarop teamleider Tanja Medema op Utrechtse Uitreiking Gouden Terebinth 2018 op 3 februari 2018begraafplaatsen probeert nabestaanden en mensen in het algemeen te betrekken bij begraven en revitalisering van een oude begraafplaats zoals Soestbergen. Haar documentaire heeft alles in zich om te zorgen voor grotere bekendheid van funerair erfgoed in het algemeen en de betreffende begraafplaatsen in Utrecht in het bijzonder. Het is een prachtig gefilmde weergave van een leven te midden van de dood, waarbij ook de persoonlijke motivatie van betrokkenen op subtiele wijze in beeld en geluid gevat is.’
Ook Peter van Schaijk en Suzanne van Leendert ontvingen een oorkonde, met elk een cheque van 250 euro.

Kortom: iedereen kan nu aan de slag om zich voor te bereiden op de Gouden Terebinth 2020! Uiterste datum van kandidaatstelling is al bekend: 20 oktober 2019.