Menu
top-banner-06.jpg

Terebinth 2016-3 verschenen

Nummer: 2016-3
Tijdschrift Terebinth 2016-3In het derde nummer van 2016 leidt de funeraire wandeling door Bartho Hendriksen naar Egmond, waar in Egmond Binnen, Egmond aan den Hoef en Egmond aan Zee acht begraafplaatsen liggen en nog vier andere bijzondere gedenkplekken zijn. Een daarvan is de Adelbertusakker, de plek waar deze heilige, een volgeling van Willibrord, in de achtste eeuw werd begraven; op de plaats van zijn graf is nu een waterput. Een ander is het -lege- grafmonument voor luitenant-ter-zee Jan van Speijk, die tijdens de Belgische Opstand in 1831 in Antwerpen zijn kanonneerboot de lucht in liet vliegen om te voorkomen dat deze door de vijand werd buitgemaakt. In opdracht van koning Willem I ontwierp J.D. Zocher jr. een tombe tegen de vuurtoren aan, waarvoor deze als een reuze-stèle fungeert.

Lees meer...

Fort Nigtevecht, Week van de Begraafplaats, en meer...

Terebinth 2016-2

Themanummer Week van de Begraafplaats
'Verborgen tuinen van Nederland'

Nummer: 2016-2
Ter gelegenheid van de Week van de Begraafplaats zit in nummer 2, evenals in voorgaande jaren, een apart katern dat ook los wordt verspreid. Hierin staat vanwege het thema van de Week de natuur op begraafplaatsen centraal. Het begint met een overzichtsartikel van de inrichting van begraafplaatsen door de eeuwen heen, al dan niet als tuin, geschreven door hoofdredacteur Wim Cappers. De bekende landschaps- en begraafplaatsontwerper Ada Wille kiest een andere invalshoek. Zij beschrijft de 'verborgen tuinen van Nederland' als arcadische wandelingen. Voorts licht de tuinontwerper Harry Pierik de bijzondere aanplanten toe, die hij verzorgde voor twee begraafplaatsen in Zwolle. Een daarvan is de uitbreiding van Bergklooster met aan het einde een bloeiende 'gele rand', bedoeld als een zon die nooit ondergaat. Deze staat op de cover. De andere is de katholieke begraafplaats waar hij beplanting aanbracht in 'katholieke' kleuren. Traditioneel kennen deze begraafplaatsen weinig natuur, maar daarin komt verandering. Bij natuur denk je ook aan natuurbegraafplaatsen, waaraan eveneens een bijdrage is gewijd. Tot slot is Leon van der Heijden aan het woord, beheerder van een van de meest bijzondere begraafplaatsen in Nederland die werden 'herschapen' in een Tuin: Huis te Vraag in Amsterdam. Een uitbundige fotoreportage van Bert Pierik laat in dit nummer de fraaiste natuur zien.

Lees meer...

Nederlandse funeraire cultuur in het buitenland, en meer...

Nummer: 2016-1
Met ingang van 2016 komt het blad uit in een nieuwe lay out van Guys & Godoy in Amsterdam. Twee jaar geleden ging het over op kleur, nu telt het standaard 24 pagina's en heeft het meer de uitstraling van een magazine gekregen.

Lees meer...

Tijdschrift Terebinth nabestellen

Als u een specifiek nummer van het tijdschrift Terebinth wil nabestellen, dan kunt u contact met ons opnemen via deze link. Voor alle edities geldt zolang de voorraad strekt.