Menu
top-banner-02.jpg

Unieke themadag ‘De Laatste Tuin’ op 14 juni

Tijdens het O’FEST, het Festival van het Tuinontwerp welk van 12 t/m 17 juni 2017 in Apeldoorn plaatsvindt, zal elke dag in het kader van een ander thema staan.

Op woensdag 14 juni is dat: De Laatste Tuin. Een poëtische titel voor een onderwerp dat de aandacht legt op begrippen als afscheid nemen, begraven, herinneren, rouwen. Fenomenen die in onze huidige samenleving meer en meer aandacht krijgen en zich manifesteren. De uiting van deze emoties is ook gekoppeld aan een plek of een plaats en dient vorm gegeven te worden, een ontwerp te krijgen. Een opdracht die in het bijzonder weggelegd kan zijn voor de tuin- en landschapsontwerper van de kleine schaal. De dag is opgebouwd uit drie onderdelendie tezamen of apart kunnen bijgewoond worden.

 

De avond start om 19u30 en is een symposium, beschouwend van karakter. Vier sprekers geven hun visie op de toekomst van herdenken. Ieder vanuit hun eigen vakgebied.

  • Ada Wille (landschapsarchitecte met specialisatie begraafplaatsen)
  • Maarten Doorman (auteur en filosoof. Hij doceert cultuurfilosofie aan de Universiteit van Maastricht en kunstkritiek aan de Universiteit van Amsterdam).
  • Martin Hoondert (universitair docent ‘Muziek, Religie & Ritueel’ aan de Universiteit van Tilburg)
  • Wim Cappers (cultuurhistoricus. De geschiedenis van de dood in Nederland is sinds 1981 zijn hoofdonderwerp)

In de middag komen er vanaf 13u30 vier sprekers vertellen over een concreet project waar zij aan werken. Allen hebben een andere expertise, waardoor het ook voor hen inspirerend zal zijn:

  • landschapsarchitect Lodewijk Baljon over het herinneringspark voor WOI in België;
  • onderzoeker Laurie Faro over haar onderzoek naar de toekomst van het herdenken van WOII;
  • Ingeborg Meulendijks over haar recente project ‘Aan mijn liefste…’ het paviljoen dat op begraafplaats Daelwijck in Utrecht gerealiseerd wordt;
  • Marc de Bie doctor in de archeologie, over zijn onderzoek naar concrete mogelijkheden om in Vlaanderen natuurbegraafplaatsen in te richten en de vraag of hiermee aangesloten kan worden bij eerdere prehistorische tradities.

Naar aanleiding van deze verhalen zullen de dagvoorzitsters Laura Knoops en Leonie Brinks een discussie op gang te brengen met het publiek. Ter verrijking van de ideeën en standpunten van zowel sprekers als deelnemers van het symposium.

In de ochtend wordt om 09u30 gestart met een bezoek aan een begraafplaats in Apeldoorn, waar een ontwerpopgave aan gekoppeld is. Karsten Orth landschapsarchitect bij Gemeente Apeldoorn geeft een inleiding. Deze ochtend heeft een vervolg in de vorm van een workshop op de donderdag en vrijdag. De uitkomst van de workshop zal op zaterdagmiddag aan het einde van de middag gepresenteerd worden.Deelnemers kunnen zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., welk verantwoordelijk is voor de organisatie van dit evenement. Kosten bedragen € 35 voor het middag- en € 60 voor het avondprogramma, samen € 95 inclusief warm buffet en koffiearrangement. Voor deelname aan de workshop kan men zich apart opgeven en wordt informatie toegestuurd.
Deze unieke bijeenkomst vindt plaats in het ACEC gebouw te Apeldoorn, bereikbaar met auto en openbaar vervoer.

Ongetwijfeld wordt dit ook voor Terebinth-donateurs een interessante dag! De organisatoren van het festival bieden u als Terebinth-donateur daarom een korting aan van € 20: u betaalt geen € 95 maar € 75 voor het hele dagprogramma! Laat bij uw aanmelding voor het festival (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) s.v.p. even weten dat u Terebinth-donateur bent (liefst met vermelding van uw donateursnummer).  
 
Kent u een niet-donateur die met u mee wil gaan... ? Als die nú Terebinth-donateur wordt (voor minimaal € 29,50 per jaar), geldt de korting ook voor hem of haar! Aanmelding door de nieuwe donateur s.v.p. vóór 5 juni via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (tel. 071 514 2894 / 06 24173646).  
We wensen u een boeiende dag toe!

Met vriendelijke groet,

Bert Lever, voorzitter Terebinth 

Actuele berichten

Actuele berichten uit de funeraire wereld zijn ook te lezen op
de Facebookpagina van Stichting Terebinth.

Agenda onder voorbehoud