Menu
top-banner-16.jpg

Themadag op zaterdag 26 augustus in Purmerend

Het programma voor de themadag in Purmerend op 26 augustus is bekend.

1. Overzicht met bankje 2

Programma themadag op zaterdag 26 augustus in Purmerend: Restauratie

13.00 uur:        Inloop en met koffie
                       Plaats: Concordia, Koemarkt 45, 1441 DB Purmerend

13.30 uur:        Bert Lever (voorzitter Terebinth): Welkom            

13.40 uur:        Jan Vreeker: Restauratie, hoe pakken we het aan?

Er is een oude begraafplaats in de buurt. Het zou een mooi wijk- of dorpspark kunnen zijn, maar het is een rommeltje. Grafmonumenten zijn vernield en vervallen, niemand kijkt ernaar om. Toch willen een paar mensen van de historische vereniging er wat aan gaan doen. Maar hoe pak je dat aan:

scheve en kapotte grafstenen, gebroken bandjes, onleesbare marmeren stenen, woekerende struiken, wateroverlast en bomen met achterstallig onderhoud? Op welke manier en in welke volgorde? Met doorgaans een minimum aan financiële middelen. En wat wordt het doel?

Jan Vreeker (steenhouwer, grafdelver) is in de veelzijdigheid van zijn bezigheden het best te typeren als een restauratiedeskundige met ruim twintig jaar ervaring in de restauratie van vooral hardstenen grafmonumenten. Zijn bedrijf (zie: http://www.begraafplaatsservice.nl/) werkt commercieel, maar hij deelt zijn kennis altijd graag met al die vrijwilligers die zich in hun vrije tijd inzetten voor onderhoud en restauratie van een oude begraafplaats die hun na aan het hart ligt. Vanwege hun interesse in de plaatselijke geschiedenis, omdat hun familie er ligt, omdat ze deze historische en idyllische oase willen bewaren uit respect voor het verleden en de identiteit van hun dorp of stad.

14.30 uur:        Theepauze

15.00 uur:        Jan Kramer & Alex Vallentgoed
                       Rondleiding op de Oude Begraafplaats in Purmerend

2. Pleurante 2

Een voorbeeld uit de praktijk. Jan Kramer (links op de foto) en Alex Vallentgoed (rechts) zijn niet bij de pakken neer blijven zitten. Ze zijn aan het werk gegaan voor ‘hun’ begraafplaats aan de Nieuwstraat in Purmerend. Dit monument is al 354 jaar oud. Samen met tien vrijwilligers werken ze sinds 2001 actief aan behoud en restauratie. Ook zij delen graag hun ervaringen, om ook hun eigen werk en onderzoek te verbeteren en om anderen te inspireren. De rondleiders zullen de aandacht vestigen op materiaal, onderhoud en herstel – maar evengoed blijken er achter de stenen ook spannende verhalen te zitten!

16.15-17.00 uur:    Borrel: napraten met hapje en drankje

Aanmelding

Liefst p.o., uiterlijk 20 augustus a.s. via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Korrie Korevaart, tel. 071 514 2894 / 06 2417 3646). Betaling van deelnamekosten (€ 10 voor donateurs, € 15 voor niet-donateurs): uiterlijk 20 augustus, naar bankrek.nr. NL 92 INGB 0000 3355 36 (BIC INGBNL2A), t.n.v. Terebinth, stichting voor funerair erfgoed te Den Haag o.v.v. Purmerend.

3. Gesluierde urn 2

Informatie over vervoer en afstanden
Lopen vanaf NS-station Purmerend (via Wilhelminalaan, Wolthuissingel, bruggetje naar links, links ligt dan de begraafplaats aan de Nieuwstraat, maar u slaat rechtsaf, de Plantsoenengracht op, dan de eerste straat links: Plantsoenstraat, en vervolgens eerste straat rechts: Koemarkt. Terug vanaf Concordia naar de begraafplaats aan de Nieuwstraat duurt tien minuten. Openbaar vervoer is de beste keuze; er geldt betaald parkeren. Zie ook: http://www.concordiapurmerend.nl/contact/ 

Meer informatie over de Stichting Behoud en herstel Oude Begraafplaats Purmerend: zie http://www.oudebegraafplaatspurmerend.nl/

Actuele berichten

Actuele berichten uit de funeraire wereld zijn ook te lezen op
de Facebookpagina van Stichting Terebinth.

Agenda onder voorbehoud