Menu
top-banner-03.jpg

Terebinth 2020-01 verschenen

Terebinth 2020 1 coverBinnenkort herdenken we dat 75 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog tot een einde kwam. Ook voor de redactie is dat een moment om bij stil te staan en om te bezien hoe het staat met de oorlogsgraven. Aandacht dus voor erevelden: verscheidene Poolse erevelden in Noord-Brabant, de Canadese begraafplaats in Holten en een aantal andere is te zien in de fotoreportage. Begraafplaats Vredenhof op Schiermonnikoog telt eveneens veel oorlogsgraven. Daarnaast besteden we aandacht aan initiatieven van verschillende vrijwilligers, al dan niet in stichtingen verenigd, die proberen de graven van burgerslachtoffers te markeren en te behouden en de verhalen van die slachtoffers levend te houden.

 Inhoud

2 Van de voorzitter en Varia

3 Mens & Plek: Gerrit Hartman, oud-beheerder kerkhof Hervormde gemeente Haren

4 Funeraire wandeling: Begraafplaats Vredenhof op Schiermonnikoog

8 Canadese begraafplaats Holten / Holten Canadian War Cemetery

10 Poolse erevelden in Nederland ‘Voor uwe en onze vrijheid’

12 75 jaar bevrijding - Zijn de grafmonumenten van alle slachtoffers bekend?

14 Fotoreportage: Oorlogsgraven in Nederland

16 Geen einde aan de oorlog, geen einde aan de verhalen

17 Boeken en media

20 Terebinthnieuws

22 Uitreiking Gouden Terebinth 2020

24 Uitkomsten lezersonderzoek

26 Hera-project: Het behouden waard: islamitische graven in Maastricht

28 Uit het veld: Jef Bartelet

 

2020 110 11 3 HerdenkingskruisBreda1.2Proefnummer en nabestellingen

Kent u het blad Terebinth nog niet? Vraag een proefnummer aan (€ 5,00, incl. verzending) of als PDF (gratis) via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Als u een specifiek nummer van het tijdschrift Terebinth wil nabestellen, dan kunt u contact met ons opnemen via deze link. Voor alle edities geldt: zolang de voorraad strekt.

 

Foto: herdenkingskruis met embleem van de Eerste Poolse Pantserdivisie, op het Pools ereveld in Breda. De tekst betekent ‘Voor uwe en onze vrijheid’. Foto: Bartho Hendriksen.