Menu
top-banner-06.jpg

Winnaar Gouden Terebinth 2020: Stichting Sovjet Ereveld

DSC01815uitsnede verkleindDe Gouden Terebinth, de tweejaarlijkse prijs van de stichting Terebinth voor organisaties die zich inspannen voor funerair erfgoed, is op 8 februari uitgereikt aan de Stichting Sovjet Ereveld. De Stichting Sovjet Ereveld in Leusden krijgt de prijs voor haar niet-aflatende inzet om de herinnering levend te houden aan 865 oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie die tijdens de Tweede Wereld oorlog in Nederland zijn gesneuveld. 

Initiatiefnemer en directeur Remco Reiding ontving de prijs in de volle aula van begraafplaats Tolsteeg in Utrecht uit handen van Bert Lever, voorzitter van de Stichting Terebinth. De prijs bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van duizend euro, dat wordt besteed aan het grafbezoek van familieleden van soldaten en een bijeenkomst voor publiek met deze nabestaanden.  

Het rapport van de jury

Volgens de jury organiseert de Stichting een indrukwekkend aantal projecten en activiteiten. In de afgelopen twee jaar organiseerden de vrijwilligers in Leusden een kaarsjesavond, theatrale audiotours, lezingen, herdenkingen en gastlessen om deze vergeten plek de aandacht te geven die hij verdient. Bovendien doet de stichting onderzoek naar het verleden van de Russische soldaten, zoekt ze actief naar de nabestaanden, en probeert ze de jeugd bij de geschiedenis van het Ereveld te betrekken.De jury voegde aan haar oordeel nog een extra argument toe: ‘Daarnaast vindt de jury dat het in het jaar van 75 jaar bevrijding past om een organisatie te eren, die zich specifiek inzet voor de herinnering van oorlogsslachtoffers. De bekroonde stichting levert door haar inzet een bijdrage aan de medemenselijkheid en de verbetering van de internationale verhoudingen, iets wat in dit gedenkjaar een extra waardering verdient.’ De complete tekst van het juryrapport vindt u hier. 

Drie nominaties

9. 20200208 GT Lever DSC 0106De Gouden Terebinth is een tweejaarlijkse prijs die stichting Terebinth voor de derde keer uitreikte. De stichting zet zich in voor het behoud van begraafplaatsen. Daarvoor zijn in ons land honderden vrijwilligers in de weer, zoals de vrijwilligers van de Stichting Oude Kerkhof in Roermond, die ook werden genomineerd voor de prijs, evenals de Stichting tot Behoud van de Drentse Graftrommels in Veenhuizen. De medewerkers van deze stichting hebben via voorlichting en restauratie talloze historische graftrommels van de ondergang heeft gered – niet alleen in Drenthe. De twee 'verliezers' gingen overigens  niet met lege handen naar huis: naast een oorkonde kregen zij elk een cheque van 250 euro.

Samenstelling jury 

De jury voor de Gouden terebinth 2020 bestond uit Karel Loeff (architectuurhistoricus en directeur van Erfgoedvereniging Bond Heemschut), Nicoline Zemering (kunsthistorica en directeur van begraafplaats Rhijnhof in Leiden) en Laurens Sparrius (onderzoeker bij Floron in Nijmegen).

Doel van de Gouden Terebinth

2. OverzichtStichting Terebinth wil met het uitreiken van de Gouden Terebinth personen en instellingen stimuleren zich in te spannen voor het behoud van ons funerair erfgoed in brede zin. Graven en andere gedenkmonumenten vertellen immers over ons verleden en over onze identiteit. Ze horen net zo bij de geschiedenis als molens, kerken en kastelen. Aandacht voor oude grafmonumenten brengt die geschiedenis weer tot leven.

 

Nadere informatie over winnaar en genomineerden

Voor informatie over de winnaar van de Gouden Terebinth 2020 en de twee overige genomineerden zie:

Stichting Sovjet Ereveld Amersfoort/Leusden: http://sovjet-ereveld.nl/

Stichting Graftrommel: http://drentsegraftrommels.nl/home/13

Stichting Oude Kerkhof Roermond: https://www.oudekerkhofroermond.nl/