Menu
top-banner-02.jpg

Weekend van de Begraafplaats 2019

Katern TEREBINTH bij het Weekend van de Begraafplaats 2019
Tijdschrift Terebinth 2005-2

Bij het Weekend van de Begraafplaats brengt het tijdschrift Terebinth een speciaal katern uit, dat in wijdere kring wordt verspreid. Terebinth wordt uitgegeven door de stichting Terebinth, die zich bezighoudt met het beheer en behoud van funerair erfgoed in Nederland. De stichting is medeorganisator van het Weekend van de Begraafplaats (24, 25 en 26 mei). Dit jaar is het thema ‘Een plek vol verhalen’.

Lokale geschiedenis

Loop een begraafplaats op, sta stil bij enkele graven, en je hebt in het kort de geschiedenis van dorp of stad. Een begraafplaats is bij uitstek een plek om daarover verhalen te vinden. Bij beroemdheden is dat evident. Maar ook graven van minder bekende personen maken deel uit van de historie, en komen in dit katern aan bod.
De dood van een zonderling die zijn leven lang in afzondering leefde, levert in Nieuwe Pekela net zo goed een bijdrage aan de lokale geschiedenis. Eén familie waarvan drie generaties een eeuw lang de jeugd onderwezen, drukte zijn stempel op het dorp Rossum in Gelderland. Dankzij hun graf is die geschiedenis niet vergeten.

Rouwverwerking

Wat er zoal aan ‘verhalends’ letterlijk is te lezen op grafmonumenten, laat de fotoreportage in dit katern zien. Bert Pierik selecteerde hiervoor de meest sprekende voorbeelden van grafmonumenten die hij de afgelopen jaren heeft gesignaleerd.
Verhalen bij een graf worden tegenwoordig ook verteld op de televisie, zoals in de serie Bakkie troost en Ik mis je. Ze hebben duidelijk een functie in de rouwverwerking.

Verhalenwedstrijd

Ook daarom kan iedereen meedoen aan de verhalenwedstrijd in het kader van het Weekend van de Begraafplaats. Deadline: 15 mei. Zie: https://www.weekendvandebegraafplaats.nl/verhalenwedstrijd/

Bestellen

Begraafplaatsen en andere instellingen kunnen het katern (12 pagina’s) bestellen om uit te delen onder bezoekers, relaties, bestuursleden en andere belangstellenden.
De kosten bedragen: 10 exemplaren voor € 5,50, 25 voor € 13,50, 50 voor € 27,- en 100 voor € 50 (excl. verzendkosten). U kunt het katern bestellen door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06 2417 3646.