Menu
top-banner-05.jpg

Themadag Grijs & Groen op zaterdag 13 april in Leiden

Op 31 oktober jl. was de eerste bijeenkomst van het Funerair Platform, in Amersfoort. Daar vertelde Matthijs Burger, beleidsmedewerker Cultureel Erfgoed van de gemeente Leiden over de ontwikkeling van het Singelpark in Leiden. Maar hoe ziet de Leidse werkelijkheid er nu precies uit? Voor een antwoord op deze vraag organiseert Terebinth op 13 april a.s. de themadag Grijs & Groen in Leiden, inclusief rondleidingen op R.K. Begraafplaats Zijlpoort en de Historische Begraafplaats Groenesteeg.

2. Calvarie op DZ 600

Foto: R.-K. Begraafplaats Zijlpoort


De Zijlpoort is nog een ‘levende begraafplaats’, terwijl de Groenesteeg tegenwoordig louter een parkfunctie heeft. Beide maken deel uit van het toekomstige Singelpark. Ze zijn buitengewoon boeiend: historisch gezien vanwege de grafmonumenten en biologisch gezien vanwege hun grote biodiversiteit. Bovendien is het interessant hoe de gemeente Leiden deze oude plekken wil opnemen in de nieuwe groenstructuur. Net als op vele andere begraafplaatsen leveren ook hier flink wat vrijwilligers hun onmisbare bijdrage aan behoud en beheer.

Wij nodigen iedereen, donateurs en niet-donateurs, van harte uit om aan deze dag deel te nemen!

Programma

Vanaf 10.15 uur         Ontvangst met koffie/thee in restaurant Lot en de Walvis, Haven 1, 2312 MG Leiden (parkeergarage Haarlemmerstraat; op ca. 20 min. loopafstand van station Leiden Centraal)

11.00 -11.35 uur        Rondleidingen (groen) door Rinny Kooi (2x) op begraafplaats Zijlpoort en
11.35-12.10 uur         rondleidingen (grijs) door Wilbert Hettinga (2x) op begraafplaats Zijlpoort


De biodiversiteitswaarde van begraafplaats Zijlpoort 

1. Ingang kapel op DZ 600

De argeloze bezoeker van begraafplaats de Zijlpoort onderschat vaak de biodiversiteitswaarde van deze begraafplaats. Denk bijvoorbeeld aan de diverse kruiden op de graven die bijen, vlinders en andere insecten aantrekken. En aan de houtwal als paradijs voor vogels, muizen, vleermuizen, egels en heel veel andere dieren. Rinny Kooi, botanisch curator Singelpark Leiden, vertelt in detail over de waarde van flora en fauna op deze begraafplaats.
De geschiedenis van kapel en grafmonumenten – het grijs – zullen uitvoerig ter sprake komen op de rondleiding door Wilbert Hettinga, secretaris van het bestuur van de begraafplaats. 

12.15-13.45 uur         Lunch bij Lot en de Walvis

14.00-14.45 uur         Lezing door Rinny Kooi, Aula van de Historische Begraafplaats Groenesteeg

De Groenesteeg, een ecologische parel

2. Groen op de Groenesteeg 600

Foto: Historische Begraafplaats Groenesteeg

De Groenesteeg is letterlijk en figuurlijk een ‘rustoord’.  Nadat hier gestopt is met begraven, zijn  er kansen gekomen voor de vestiging van bijzondere planten. Deze rust maakt ook dat er op deze begraafplaats een grote verscheidenheid aan vogels en andere dieren is te vinden.

14.45-15.00 uur         Koffie en thee in de aula

15.00-16.00 uur         Groep I-III: rondleidingen langs de graven door Anneke Jesse (bestuurslid en coördinator vrijwilligers Stichting HBG), Lodewijk Kallenberg (voorzitter Stichting HBG) en Cora Zeilstra (rondleidster HBG), met uitleg over de structuur van de begraafplaats en de grafmonumenten van een aantal markante personen.

16.00-16.30 uur         Napraten met een drankje in de Aula.

3 Parkfunctie Groenesteeg 600

Foto: Historische Begraafplaats Groenesteeg

Aanmelding: uiterlijk 5 april via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deelnamekosten (incl. koffie, lunch, etc.): 30 euro (donateurs) en 40 euro (niet-donateurs); uiterlijk 5 april overmaken op bankrek.nr. NL 92 INGB 0000 3355 36, t.n.v. Terebinth te Leiden, o.v.v. 13 april.