Menu
top-banner-08.jpg

Themadag 'Graftrommels in Veenhuizen' op zaterdag 25 augustus

LET OP: Anmeldingstermijn verlengd naar 16 augustus!

 

Restauratie van graftrommels is bijna een dagtaak geworden voor de medewerkers van de Stichting tot Behoud van de Drentse Graftrommel in Veenhuizen. Ze nemen tegenwoordig in hun atelier dan ook veel meer dan alleen graftrommels uit Drenthe onderhanden. Tijdens deze themadag

 Graftrommel in het Drentse graftrommelmuseum in Veenhuizen 600

geven ze in detail tekst en uitleg over hun werk. Hun atelier is tegelijkertijd een klein museum met allerlei interessante, gerestaureerde stukken!

Het bezoek aan dit museum combineren we met een rondleiding op de oude Algemene Begraafplaats van Veenhuizen. Daar staat nog een flink aantal graftrommels, naast allerlei andere bijzondere grafmonumenten (onder andere ook houten gedenktekens). Een vrijwilliger van de groep die zich bezighoudt met onderhoud en restauratie van de graven, licht de deelnemers aan deze rondleiding in over de geschiedenis van de begraafplaats en het werk van de werkgroep.

overzicht    th

Programma

10.45 uur: Aankomst

Plaats: Hotel-restaurant Bitter en Zoet, Hospitaallaan 16, 9341 AH Veenhuizen (tel. 0592-385002; zie hun website).

Verwelkoming met koffie en thee, om even bij te komen van de (korte of lange) reis.

11.15 uur: Tekst en uitleg over het atelier en het museum

Plaats:  Graftrommelmuseum en restauratieatelier Drentse Graftrommels, Bergveenweg 1 (ingang: Oude Norgerweg), 9341 TE Veenhuizen (zie hun website).

Leo van Doorn restaureert de trommels en Cornelia Beijert, Janny Bronkhorst en Pieke van Doorn herstellen de kransen in de trommel, met de bloemen. Evert Jan en Lidy Halkus nemen de restauratie van met name de kralenkransen voor hun rekening.

Restauratie in gang 600

12.45 uur: Lunch

Plaats Hotel-restaurant Bitter en Zoet, Hospitaallaan 16, 9341 AH Veenhuizen (tel. 0592-385002)

14.00 uur: Rondleiding Algemene Begraafplaats

Plaats: Algemene Begraafplaats Veenhuizen (zgn. Vierde Gesticht), Eikenlaan, 9341 AJ Veenhuizen

Rondleiding door Anja Schuring, die in 2005 een boekje schreef over de begraafplaats: De arme dood. Begraafplaats Veenhuizen – een rondleiding (2005).

16.00 uur:  Napraten met koffie/thee met cake (tot uiterlijk 16.30 uur).

Aanmelding

Opgave z.s.m., uiterlijk 16 augustus a.s. via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (of via tel. 06 2417 3646). S.v.p. uiterlijk 16 augustus a.s. de deelnamekosten (inclusief koffie/thee (2x) en lunch: € 30 voor donateurs; € 40 voor niet-donateurs) overmaken naar bankrekeningnummer NL92 INGB 0000 3355 36,  t.n.v. Terebinth, Den Haag, o.v.v. Veenhuizen 25 augustus.

N.B. Mensen die van ver komen en met het openbaar vervoer zouden moeten reizen, kunnen wellicht meerijden met mensen die per auto komen.

N.B. Voor wie van (heel) ver komt: dit programma is goed te combineren met een overnachting in Bitter en Zoet en een bezoek aan o.a. het Gevangenismuseum (Tweede Gesticht; zie website) en het historische (Derde) Gesticht (zie voor alle informatie de website).